1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Държавен фонд „Земеделие” ще отбележи традиционния празник на виното Трифон Зарезан

Държавен фонд „Земеделие” ще отбележи традиционния празник на виното Трифон Зарезан

По покана на гроздопроизводители от петричкия и мелнишкия регион

По покана на гроздопроизводители от петричкия и мелнишкия регион представители на Държавен фонд „Земеделие“ ще отпразнуват традиционния празник Трифон Зарезан, съобщиха от фонда. На 13 февруари от 13.00 ч., съвместно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, зам.-изпълнителният директор на ДФЗ д-р Драгомир Господинов ще присъства на зарязването на лозите в изба „Златен Рожен” в петричкото село Капатово.

„Златен Рожен” ЕООД с управител Димитър Ненов е бенефициент по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, която се субсидира от Държавен фонд „Земеделие”. След успешно изпълнената през 2009 г. инвестиция на производителя са били изплатени субсидии от 341 824 лв. Средствата са използвани за презасаждане на лозята със смяна на сорта и за изграждане на съоръжения за защита от щети, нанасяни от диви животни. Лозовите масиви са разположени върху площ от 11 143 ха.

На 14 февруари от 12.00 часа зам.- изпълнителните директори на фонда Ангел Кинанов и д-р Господинов ще посетят лозята на „Лумпарова къща” с. Левуново, гр. Мелник, където заедно с местните производители ще участват в официалните тържества по зарязването на лозите.

„Лумпарова къща” ООД също е бенефициент на ДФ „Земеделие” по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”. През 2009 г. на предприемачите е била изплатена безвъзмездна помощ от 241 216 лв. за дейност „Изграждане на хидромелиоративни съоръжения – система за капково напояване”. Бенефициентът се е възползвал и от друга мярка по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор „Застраховане на реколта”, по която фондът е изплатил над 11 000 лв. за 2009 и 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.