1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Държавно ловно стопанство „Дикчан“ - Сатовча ще осигури на пазара живи коледни дръвчета

Държавно ловно стопанство „Дикчан“ - Сатовча ще осигури на пазара живи коледни дръвчета

Елхичките ще се продават в специални малки и лесно преносими саксии

Много общини в страната си направиха коледни горички, където хората могат да си засадят елхичката след празниците. Предимството е, че дръвчетата ще могат да се украсяват години наред. По този начин ще се намали масовата сеч на млади елхови дръвчета за предстоящите коледни и новогодишни празници, които след това се изхвърлят. Това е масова практика в Европа и света. С всяка година расте интересът и у нас.

Държавно ловно стопанство „Дикчан“ - Сатовча за четвърта поредна година ще осигури на пазара живи коледни дръвчета в саксии. „В нашата плантация се грижим за 10 000 елхички. След 1 декември започваме продажбата на 2000 от тях. Основно ще ги предлагаме в Благоевград и в Неврокопския край. Не е проблем да изпълняваме и заявки от цялата страна. Цената на дръвчетата е 10 лева с ДДС. Те са високи между 1,5 и 2 метра. Ще пуснем и допълнително, ако се изкупят количествата”, каза за агенция Стандарт Нюз шефът на лесничеите Пламен Поюков.

Елхичките ще се продават в специални малки и лесно преносими саксии, като към тях ще е прикрепена и поздравителна картичка с подробни инструкции как да се отглежда или засади дръвчето. Фиданките са от видовете смърч и ела, които са популярни заради вечнозелената си симетрична корона. Те отдавна са масова практика в Европа и света. С всяка изминала година интересът към живите елхи нараства.

„Главната ни цел не е да правим бизнес и да печелим. Правим го най-вече с възпитателен характер, да сме полезни на гражданите и природата. Да придобият навици хората за опазване на околната среда и живите дръвчета”, твърди Пламен Поюков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.