1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Демонстрация на кулинарни специалитети "Кухнята на Балканите" в Банско

Демонстрация на кулинарни специалитети "Кухнята на Балканите" в Банско

Инициативата се реализира под егидата на ЮНЕСКО

Демонстрацията на кулинарни специалитети "Кухнята на Балканите" за първа година е част от програмата на международния фолклорен фестивала "Между три планини" и се реализира съвместно с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Инициативата се осъществява в рамките на честванията на 10-годишнина от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство 2003 г. Събитието ще се проведе днес, 25 май, в Банско.

В демонстрацията ще се включат представители от Сърбия, Македония, Гърция, Турция и България, които ще приготвят на живо типични за Балканския регион ястия. Също така на разположение на зрителите ще са информационни материали, отнасящи се до традиционната им кухня, интересни факти и рецепти. Тази инициатива дава възможност на участниците във фестивала, както и на гостите на града, да се запознаят с кулинарните традиции на балканските държави и да им се насладят. Участието на Регионалния център на ЮНЕСКО в този фестивал е част от програмата му за 2013 г. и цели да стимулира опознаването и популяризирането на балканските традиции, обичаи, фолклор и кухня.

Регионалният център на ЮНЕСКО в София официално стартира своята дейност на 20 февруари 2012 година. Той е първият по рода си регионален център от категория 2 в Европа, а в целия свят до момента има само пет такива - в Япония, Китай, Република Корея, Перу и Иран. Мисията му е ориентирана към насърчаване на активното национално, регионално и международно сътрудничество в областта на нематериалното културно наследство, както и реализиране на инициативи за опазване и популяризиране на това живо наследство.

Основните задачи пред Регионалния център на ЮНЕСКО са създаване на благоприятна среда за координация между страните на Балканите с цел насърчаване на приложението на Конвенцията на ЮНЕСКО 2003 г., изпълнение на програмни инициативи на ЮНЕСКО в областта на нематериалното културно наследство, формиране на активна партньорска мрежа сред страните от Югоизточна Европа и организиране на обучения и семинари с цел опознаване и популяризиране на това наследство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.