1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес отбелязваме Рождество Христово!

Днес отбелязваме Рождество Христово!

Празникът започва с коледуване

Днес, 25 декември, отбелязваме един от най-светлите християнски празници- Рождество Христово.  На този ден вярващите почитат раждането на Божия син Иисус Христос. Според Евангелието на Лука това е станало в град Витлеем.

Рождество Христово или Коледа е семеен празник с богата обредна традиция. Той започва с т.нар. коледуване.  В него участват коледари, които посещават домовете и пеят коледни песни. Времето за коледуване е строго определено- от полунощ на Коледа до изгрев слънце. Вярва се,че песните на коледарите прогонват злите същества.

Стопанинът на дома, който е посетен от коледари, ги дарява с краваи, пари и ги кани на масата си. 

Семействата бдят още от Бъдни вечер около огъня и очакват посещението на дългоочакваните гости.

В България е традиция на Коледа да се коли прасе. На трапезата се слага пита, баница,свинско с праз, зеле с кървавица, печена кокошка, свинско месо. Масата не се вдига цял ден.

Пепелта от бъдника се пази от Игнажден до Йордановден,а после се събира и служи за лекуване на различни болести.  Когато домакинът стане от масата ходи приведен, за да са така приведени до земята и  отрупани с плод клоните на дърветата.

На Коледа имен ден имат всички, които носят името Христо, Радослава, Радослав, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Християна, Кристиян, Кристияна, Ренета, Кристина, Христина и т.н.   

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.