1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес честваме Рождество Богородично

Днес честваме Рождество Богородично

Сутринта се замесва Богородичен хляб

Българската православна църква чества днес, 8 септември, Рождество Богородично. Празникът е популярен като малка Богородица.

Той е един от петте Богородични празници. Сред тях са Успение Богородично (на 15 август), Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен.

Родителите на Пресвета Богородица Йоаким и Ана били щедри и добри хора. Всеки техен ден бил помрачен от това, че нямали деца. При израелтяните това се считало за голямо нещастие, защото бездетните семейства били лишени от възможността да имат за свой потомък очаквания Месия.

Йоаким и Ана се молили на Бог и той чул молитвите им. Пред Анна се явил Ангел, който и съобщил, че ще роди дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Той и заръчал да я нарече Мария.

Божията майка е пазителка на християнското семейство. На днешния ден сутринта се замесва Богородичен хляб. От него се раздава на членовете на семейството, а едно парче се оставя за дома. Пекат се кребни сладки, курабии и гевречета, които се раздават на децата без родители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.