Днес е денят на Ботев и загиналите за свободата на България

Отбелязваме 145 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за Освобождението и независимостта на България

Днес прекланяме глава пред поета-революционер Христо Ботев и загиналите за Освобождението и независимостта на България.

Христо Ботев е на 28 години, когато загива трагично. На 17 май (стар стил) под негово нареждане корабът "Радецки" акостира до Козлодуй, където той и 205 четници слизат и целуват българската земя. След това Ботевата чета поема на юг.

Следват тежки битки край село Баница, Врачанско, и село Мраморен в същия район. След сраженията са тежко ранени и убити 30 четници, сред които и знаменосецът на Ботевата чета - Никола Симов.

Въпреки това четата, предвождана от Христо Ботев, продължава похода си към Балкана. На 20 май (стар стил) те стигат до връх Околчица във Врачанската планина, където обаче са атакувани от башибозуци и два табора от редовата турска армия.

Привечер след ожесточени сражения Ботев е прострелян смъртоносно.

Христо Ботев обаче е познат не само като самоотвержен революционер, но и умел поет и публицист. Издател е на вестниците "Дума на българските емигранти" и "Знаме", където пише по темите за освобождението и българския църковен въпрос.

През 1948 г. пък за първи път точно в 12 часа на обяд прозвучават сирени в чест на Ботев - традиция, която се спазва и днес. Тази година ще се състои и традиционния поход от Козлодуй до връх Околчица. 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.