1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Игнажден

Днес е Игнажден

Какъвто човек ни "полази" днес къщата, такава ще е годината

Свети Игнатий Богоносец се празнува винаги на 20 декември. На много места се смята, че от този ден настава вече самата Коледа. Така пеят коледарите – "Замъчи се Божия майка от Игнажден до Коледа, та си роди млада Бога".

От този ден коледарите се събират, за да учат коледарските песни. Игнажден е свързан с един твърде характерен обичай във всички източно-православни народи. Този обичай е "Полазването".

Именно на Игнажден се отдава пророческото значение на първото посещение във всяка къща. Всеки човек с личността си е носител на по-голямо или по-малко щастие за околните. Според това какъв човек посети дадена къща, такова ще бъде и цялата година. Затова, когато някой знае, че не е "късметлия", на този ден не ходи на гости по съседите.

По същата причина и онези, които не знаят колко са късметлии, си остават по домовете и не ходят никъде през целия ден. В някои села дори се е стигнало до общо задължение "На св. Игнат по госте се не иде!". Ония обаче, които имат "добър полаз" - които с посещението си носят щастие за през годината, са желани гости.

На Игнажден празнуват всички, които носят името Игнат, Огнян, Огняна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.