1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е началото на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

Днес е началото на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

Той се провежда в Перник и ще продължи до края на седмицата

Днес е началото на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". Той се провежда в Перник и ще продължи до края на седмицата. Ако присъствате на събитието или участвате в него.

В 18 ч. пред Двореца на културата в миньорския град ще бъде официалното откриване с гала спектакъла „Магията на сурва”. Преди това, от 10 ч., в малкия салон на Двореца на културата ще започне конференцията „Пътят на маскарада”. Фестивалът ще бъде закрит на 29 януари от 18 ч. на пл. „Кракра” в Перник с воеводско хоро, фолклорен концерт и пиротехническо шоу.

Специален гост на фестивала е Хенри ван дер Кроон - президент на Федерацията на европейските карнавални градове. В новото издание на проявата ще вземат участие 99 маскарадни групи с 6 255 участници. Българските групи са 87 – 43 от Пернишка област и 44 от останалите области в България. Участниците са  5919. Групите от чужбина са 12 - от 9 държави с 336 участници.

Във фестивала ще се включат групи от: Словения (гр. Видем), Сърбия (гр. Шабац и гр. Лесковац), Македония (гр. Струмица, Прилеп и Сопот), Албания (гр. Корча), Латвия (гр. Даугавпилс), Гърция (гр. Солун), Румъния (гр. Бранещи), Италия (гр. Лула), Китай (гр. Хуай ан).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.