Днес е Преображение Господне!

На този ден се бере първото грозде

Православната Църква почита днес празника Преображение Господне! Той е установен още в първите векове на християнството и ни припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя, а именно явяването Му в небесната слава пред Неговите ученици Петър, Йоан и Яков.

За да укрепи вярата на учениците си Христос се изкачил заедно с тях на Таворската планина. След вглъбена молитва Иисус се преобразил - лицето и дрехите му светнали с ослепителна светлина. До него седели библейските пророци Моисей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Иисус за Божи син.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост. В чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове днес се прибавя специално молитвено песнопение за „Освещаване на гроздето".

На днешния ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прочете молитва и се прикади от свещенника в църква. Вярва се, че в нощта срещу Преображение в небето се появява Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види вратата и каквото си пожелае Господ ще му го даде.

Според народните вярвания на Преображение лятото се „пречупва" и се обръща - върви към есента и студа.

На този ден имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.