1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Тодоровден

Днес е Тодоровден

Снимка:

Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари.

Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото.

На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар", въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение.

Във връзка с празника, днес (08.03.2014 г.) са организирани състезания на конна база „Ген. Крум Лекарски" в Божурище. В празнична програма на най-модерната база в България се включват професионални състезатели, които с конете си ще почетат народните ритуали в отбелязването на Тудорица и ще демонстрират силната връзка между човека и коня. Игра с понита и състезание с участие на млади ездачи от първия пони клуб в България ще зарадва още най-малките. Откриването на празника е в 10:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.