1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес отбелязваме Европейския ден без автомобили

Днес отбелязваме Европейския ден без автомобили

Мобилни лаборатории за контрол на качеството на въздуха правят сравнителни анализи в пет града на страната

С поредица от инициативи в цялата страна отбелязваме Европейския ден без автомобили - 22 септември.

Мобилни лаборатории за контрол на качеството на въздуха правят сравнителни анализи в пет града на страната. След това ще бъдат представени данни за концентрациите на основни и специфични показатели за качеството на въздуха в ден с нормален автомобилен трафик - 21 септември, и в Деня без автомобили. Мобилната лаборатория в София ще бъде разположена традиционно от източната страна на сградата на Народното събрание, до градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия. За първи път тази година такива лаборатории ще има и в Пловдив, Русе, Плевен и Бургас. Данните ще послужат за изготвянето на анализ за влиянието на автомобилния транспорт върху качеството на атмосферния въздух в столицата. Лабораториите ще измерят наличието на фини прахови частици (ФПЧ10), азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид, серен диоксид, метан и неметанови въглеводороди.

Първоначални сравнителни данни в реално време могат да бъдат предоставени в следобедните часове на 22 септември, а на сайта на ИАОС и на страницата на МОСВ ще бъдат публикувани окончателните резултати със средночасови и средноденонощни данни.

Велошествие ще започне в 11.30 часа пред НДК в София, като стартът ще даде лично министърът на екологията Нона Караджова, а маршрутът е бул. „В. Левски" - ул. „Г. С. Раковски" - бул. „Цар Освободител" - пл. „Народно събрание". В 12,00 ч. се предвижда шествието да стигне до финала пред паметника на Цар Освободител на пл. „Народно събрание", където участниците ще се присъединят към официалното откриване на Европейския ден без автомобили в столицата.

Разходка с файтон в центъра на София е сред инициативите по повода. В града ще има и велосипедни демонстрации за правилно придвижване с велосипед за деца на полигон, както и въздушни акробатики с велосипеди.

Предвидена е и изложба „София преди Синята зона" (Вижте столицата без автомобили!).

Пред Народното събрание ще има ИмПро на открито (Имрповизационен театър без предварителен сценарии, в който публиката участва активно в представленията). Организират се и уъркшопове, игри и информационни велощандове, посветени на деня без автомобили.

Центърът на София ще бъде отворен само за пешеходци. С това приключва европейската седмица на мобилността, която тази година беше под мотото „Алтернативна мобилност".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.