1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес почитаме Свети Апостол Андрей Първозвани

Днес почитаме Свети Апостол Андрей Първозвани

Църковният празник се нарича от народа Мечкин ден

Православната църква почита паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани - християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър. Светецът се нарича първозван, защото пръв е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно със Св. Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици.

Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Св. Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим.

Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра Св. първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст.

По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград, в църквата на Светите апостоли.

По-късно през 1208 г. главата му била пренесена в Рим, където се пази в църквата "Св. Петър". През 1964 г., за да почете подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия.

Името на Св. Андрей Първозвани често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и с две риби.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня.

Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.