1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес почитаме свети Мина

Днес почитаме свети Мина

Светецът е покровител на семейството

Православната църква почита паметта на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. 

Свети Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях. Свети Мина е покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца и челяд. Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята. Закрила от св. Мина очакват и воините, защото някога светецът бил прочут и смел воин. Оттеглил се обаче в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, насилници на вярващите християни. В края на III в., при император Диоклетиан, християните наистина били подложени на жестоки гонения. Макар изолиран от света, светецът отивал от време на време при хората, спорил с невярващите, разобличавал езичниците на публични места. Затова и бил жестоко измъчван, а през 304 г. - умъртвен. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина" и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Виктор е бил войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.
Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия, при император Диоклетиан.

 На този ден празнуват всички с имената Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.