1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес почитаме светите братя Кирил и Методий

Днес почитаме светите братя Кирил и Методий

Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт

На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий. Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий. За техния общ празник, 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане. През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.

Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата Свети братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Светите братя Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.