1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес православната църква почита св. Анна

Днес православната църква почита св. Анна

Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени

На днешния 9 декември православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица.

Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Според Протоевангелието на Яков, Анна и нейният съпруг Йоаким дълго време нямали деца, но заради благочестивия си живот били посетени от благодат - явява им се ангел, който съобщава, че ще имат дете благословено от Бога. Анна обещала да посвети детето си на служба в Йерусалимския храм. Източноправославната църква приема св. Анна през VI век, като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. Техни изображения се появяват в църкви и манастири по българските земи като например Земенския манастир.

В Римокатолическата църква едва през XIII век е приета Анна, а официално е канонизирана през 1854 г.

Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Св. Анна е смятана за покровител на Квебек и на Бретан. Народът я нарича „велика светица”. Самият празник се среща в различните райони на България като Янино, Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, св. Анна Каталина. Освен с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток към пролетта. От днес денят започва да расте колкото просено зърно, или колкото скок на тригодишен елен. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, идва нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината.

В църковната традиция празникът е свързан с почитането на Св. Анна, на ролята на майката и майчинството, както и другите богородични празници. Това събитие е свързано с истината за божието благословение за раждането на децата и благодарността на родителите, които трябва винаги с отговорност и благодарност пред Бога да приемат своето призвание да бъдат родители и да възпитават своите деца.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.