1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес празнуваме Петковден

Днес празнуваме Петковден

Смята се, че с празника идва краят на активния стопански цикъл

Православните христяни празнуват днес Петковден. Празникът е посветен на Преподобна Параскева Петка Търновска. Тя е закрилница на семейството, децата, бременните и родилките. Смята се, че с този ден идва началото на зимата и същевременно краят на активния стопански цикъл.

Преподобна Петка е родена в семейство на българи, които са живеели в град Епиват през XI век. След смъртта на родителите си Света Петка раздава имуществото си на нуждаещите се и се посветила на Бог. Живяла е в малък храм в Иракли, след това в Палестина. Предусещайки смъртта си тя се върнала в родния си град, където след две години починала. По онова време вече нямало нейни роднини и тя била погребана вън от града като чужденка.

Дълго време гробът на светицата бил забравен. Когато в близост до него бил погребан моряк, двама местни имали видение, в което Света Петка помолила да извадят мощите и и да ги пренесат.

Светицата била известна в земите на византийска Тракия. Когато след битката при Клокотница на 9 март 1230 година цар Иван Асен II постигнал победа, той поискал мощите от Латинската империя. Те били пренесени в столицата Търново. След падането на българската държава под турско робсто мощите и намират вечен покой в румънския град Ят.

Традиционни ястия за празника са курбан чорба, петкова пита, лозови сарми, сладък кекс с вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.