1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес се нуждаем от личности като Никола Петков

Днес се нуждаем от личности като Никола Петков

65 години от обесването на земеделския водач

Във времето, в което живеем, повече от всякога имаме нужда от личности като Никола Петков, от почтени политици, които да отстояват идеи, принципи и каузи в името на България. Това заяви председателят на партия Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци, симпатизанти и граждани след панихидата в храма "Св. Седмочисленици" в София, отслужена по повод 65 години от убийството на земеделския лидер и водач на обединената опозиция.

За нас той остава символ на свободна и независима България, държавник и демократ, който не се преклони пред репресиите на тоталитарната система  и плати с живота си за непоколебимата си вяра в свободата и демокрацията, каза Ставрева.

На панихидата присъстваха също зам.-председателят Георги Каркъмов и членове на националното ръководство на съюза, както и членове на софийската организация на ПП Обединени земеделци. Обединените земеделци положиха венци и цветя пред паметника на големия българин, който се намира на земеделската алея в градинката пред храма на "Св. Седмочисленици".

На 23 септември т.г. се навършиха 65 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

Борбата му за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският имунитет на Никола Петков и още в сградата на Народното събрание е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август с.г. е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. С неговото убийство се слага край на опита за демократично развитие на страната и започва мрачното 45-годишно безвремие.

По традиция 23 септември паметта на Никола Петков бе почетена и в Париж. Общността на земеделците емигранти във Франция, начело с Христо Чорелов, отбеляза 65-тата годишнина от обесването на земеделския апостол  с литургия, отслужена в руската катедрала “Св. Александър Невски” във френската столица. Там представители на земеделската емиграция се помолиха за вечен покой на бореца за демокрация и свободно слово Никола Д. Петков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.