1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес се отбелязва Световният ден на бездомните животни

Днес се отбелязва Световният ден на бездомните животни

Близо 600 милиона са бездомните четириноги в световен мащаб

На 4-ти април се отбелязва Световният ден на бездомните животни. Целта е да се насочи общественото внимание към проблема с бездомните животни, които в световен мащаб са близо 600 милиона.

Бездомните животни, най-вече кучета и котки, са жертва на човешката безотговорност, изоставени, преследвани, малтретирани и убивани. Европейски неправителствени организации, сред които и български, организират на 13-и април, събота, протести в защита на бездомните четириноги. У нас има добър Закон за защита на животните, насилието срещу тях е инкриминирано в Наказателния кодекс, но, както стана и с много други закони, няма контрол дали приетото в Народното събрание се спазва от съответните институции. Едно от най-важните неща за намаляване броя на уличните кучета и котки е тяхната кастрация, по препоръка на Световната здравна организация.

Фондация "Четири лапи" провежда в момента безплатна кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни и дворни животни във Велико Търново и околностите. Освен това в Банкя предстои откриването на най-голямата клиника за работа с бездомни животни в Европа. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.