1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес за 45-и път в Казанлък ще бъде избрана царица на розата

Днес за 45-и път в Казанлък ще бъде избрана царица на розата

Градът е задължителна спирка за всички почитатели на розата и виното розе този уикенд

Задължителна спирка за всички почитатели на розата и виното розе този уикенд е Казанлък. 110-ото издание на фестивала на розата в старопланинския град започна още на 17 май, но в петък, събота и неделя са най-интересните събития. Днес за 45-и път ще бъде избрана царица на розата, която ще получи своята корона утре. В петък започва и международният фолклорен фестивал с участието на фолклорни състави от всички побратимени на Казанлък градове.

На 1 юни предстои изборът на малката царица роза. Вечерта е традиционната заря-проверка. В неделя ще бъде представен спектакълът "Розобер", а с карнавално шествие ще бъде отбелязан празника на града.

Третото издание на националния конкурс за розе пък започва на 31 май с дегустация на борещите се за наградите вина. В събота от 10 до 21 часа в читалище "Искра" в Казанлък е началото на базар изложение, където могат да се видят, опитат и купят вина от набиращия все по-голяма популярност сорт, пише "Дневник". Същия ден, но от 17.30 часа пък е награждаването на най-добрите образци за тази година. Ще бъдат връчени първа, втора и трета награда, а специални призове ще дадат Българската асоциация на професионалните сомелиери и Съюза на българските художници (за дизайн на етикет и търговска марка).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.