1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Добрич празнува 73 години от връщането на Южна Добруджа към пределите на България

Добрич празнува 73 години от връщането на Южна Добруджа към пределите на България

Снимка:

През септември 1940 г. е подписан Крайовският договор, с който тази територия става отново българска

73 години от връщането на Южна Добруджа към пределите на България отбелязва днес тържествено град Добрич. Празничната програма започна в 9 часа на мемориалния комплекс Военни гробища с ритуал и общоградско поклонение.

За официалния празник в града пристигнаха както делегации от побратимените общини от Унгария, Македония, Украйна, Турция и Швейцария, така и дипломати, почетни консули, кметове. По-късно от 10,30 ч. на тържествено заседание на Общинския съвет беше връчено званието Почетен гражданин на Добрич. С него бе удостоена Барбара Геринг – швейцарски еколог и дарител, помогнала на общината в редица инициативи. Жители и гости на града се насладиха на кукленият спектакъл „Под дъгата” на Държавен куклен театър „Дора Габе” и на поетичната композиция „Жива вода” по текстове на Дора Габе, представени на площад „Свобода“. Празничният ден продължи с фолклорен концерт „Добруджа в танци, багри и песен” с участието на Ансамбъл „Добруджа”, танцова студия „Добротица”, детска танцова студия „Добрич” при Общински младежки център и възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски”.

Кулминацията на тържествата е от 19.00 часа на площад “Свобода” с концерта “Здравей, Добрич” и празнични илюминации.

На 25 септември 1940 г. по силата на Крайовската спогодба българските войски влизат в град Добрич. До тогава цяла Южна Добруджа е била в пределите на Кралство Румъния. Крайовският договор урежда териториалните отношения между двете държави и размяната на населението. По мирен и безкръвен начин изконни български земи са върнати отново към родината. Празничните чествания на този важен за Добруджа исторически акт започват през 1990 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.