1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Еньовден е!

Еньовден е!

Според народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма сила да лекуват

Днес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител, а денят е известен във фолклора още като Еньовден.

Св. Йоан Кръстител е син на Йерусалимския свещеник Захарий и жена му Елисавета. Той се ражда половин година преди Христос по времето на цар Ирод управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово. Известен е още като св. Йоан Предтеча. През живота си светецът прокарва християнското учение сред юдейския народ. Родителите на св. Йоан получават вест, че ще им се роди дете, когато са вече на преклонна възраст:

"Св. архангел Гавриил възвестил на Захарий: "Елисавета ще ти роди син и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за раждането му; защото той ще бъде велик пред Господа, няма да пие вино и сикер и ще се изпълни с Духа Светаго още от утробата на майка си."

Според народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма сила да лекуват. Освен че имат лечебни свойства набраните билки служат и за гонене на духове, както и за правенето на магии. Те обаче трябва да се съберат преди да изгрее слънцето. Преди първите лъчи се берат и полски цветя, от които се прави голям венец. През него се преминава три пъти за здраве, а после се пази през цялата година.

На Еньовден хората се изкачват по високи хълмове, за да видят изгрева на слънцето и след това гледат сенките си. Ако те са цели, това е знак, че ще са здрави през цялата година. Днес всички се къпят в реки и потоци, тъй като се смята, че на Еньовден слънцето се е окъпало във водата.

В нощта срещу 24 юни заровеното имане свети със син пламък. Който види пламъка трябва да пъхне нещо под него или да хвърли дрехата си отгоре. След това богатството може да се вземе. На някои места в България има поверие, че Еньовската роса също има лечебна сила. Смята се също, че от Еньовден времето постепенно започва да клони към зима.

Днес имен ден празнуват: Деян, Дияна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.