1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал на кипърската ракия

Фестивал на кипърската ракия

Село Алона е прочуто от векове с производството на националното кипърско високоградусово питие

Фестивал на кипърската ракия – зивания, събира гости и туристи в 3 села в планина Тродос. Празникът дава началото на цял месец, посветен на националното кипърско питие. Център на Фестивала е живописното село Алона, което е най-високото място в Кипър, където се отглеждат лози. То е прочуто от векове с производството на националното кипърско високоградусово питие, съобщава БНР.

Зивания съществува на острова от 14 век, а от 2004 г. е регистрирана като защитена марка в ЕС и може да се произвежда под това име само в Кипър. Тя се прави от грозде и обикновено съдържа 45% алкохол.

Основна атракция на празника са демонстрациите как се дестилира и произвежда продуктът, като гостите ще могат и да го дегустират. Посетителите могат да опитат и от приготвените на място традиционни кипърски деликатеси, продукти от грозде, хляб или да си купят произведения на кипърските занаяти. Културната програма включва традиционна музика, танци и представления, както и посещение в известната църква “Свети Георги” край селото, където има уникални старинни икони.

Според организаторите на фестивала – Компанията за развитие на туризма в Тродос и местните общини, неговата цел е не само представяне на зивания, но и популяризиране на планината, нейните природни и исторически забележителности, така че да се подпомогне развитието на селата в региона като туристически центрове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.