1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал на Селската кухня се проведе в град Раковски

Фестивал на Селската кухня се проведе в град Раковски

Вкусните блюда с предварително сготвени местни специалитети бяха изложени в 20 шатри

Фестивал на Селската кухня „Вкусове от вчера“ се проведе за първи път в град Раковски на 29 август.

Фестивалът е част от проекта „Вкусове от вчера-валоризация на кулинарно наследство“, финансиран по мярка 4.2.1 за съвместни действия за транснационално сътрудничество по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г.

Организация попроекта е Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група-Раковски“, а партньор- австрийската „Elsbeere Wienerwald LAG”, които бяха официални гости на фестивала. Те приготвиха традиционен зелев щрудел с плодове от брекина.

Вкусните блюда с предварително сготвени местни специалитети бяха изложени в 20 шатри, за да могат всички присъстващи да ги разгледат и дегустират. Сред тях имаше както традиционни български ястия като пълнени чушки, фасул с праз, сладка баница, тиквеник и други, така и уникални местни рецепти като гозба с нахут, надутички, салатна баница, гизик, базлами, гуши, тава чорба, момински тутманик,  масленица и много други.

Една от атракциите на фестивала беше Юнашкият тиган, изработен от 78 кг. специална неръждаема стомана, с диаметър 150 см. и височина 20 см., с който бяха атакувани рекордите на Гинес преди години. От него бяха приготвени и раздадени 450 порции от традиционна българска гозба кебап с пилешко месо и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.