1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал представя етносите в Добруджа

Фестивал представя етносите в Добруджа

Той ще продължи до 31 май и ще презентира бита и културата на турци, татари, роми, арменци

До 31 май в Добрич се провежда единствения по рода си етнофестивал „В света на Йовковите герои“. 27 май беше посветен на общностите на турците и татарите и премина под надслов „В света на Сали Яшар“. В етнографския комплекс „Стария Добрич“ се рисуваха малки каруци и изработваха броеници. Посетителите се запознаха с традиционните занаяти, характерни за турци и татари. В програмата бяха включени срещи с татарски поетеси, а вечерта беше посветена на кулинарна изложба, наречена „Край старата софра“.

28 май е посветен на арменската култура. Около 100-ина са арменците днес в Добрич. Етнофестивалът включва представяне на накити и дантели, както и традиционни арменски ястия. Денят ще завърши с концерт на състави от Шумен и Варна. Следващият ден от фестивала е посветен на ромите и ще премине под надслов „В света на Божура“. След демонстрации на облекло и накити е предвидено представяне на занаяти като кошничарството.

Последният ден, 31 май, е наречен "В света на Албена". Тогава ще се представят български занаяти – иконопис, изработване на шевици и пафти. Фестивалът се закрива на 31 май в 17.00 ч. с концерт на фолклорни групи. Идеята на организаторите от община Добрич е етнофестивалът да стане ежегоден и да привлича все повече гости и туристи.

Етнофестивалът е част от проекта "Йовковият Добрич", по който бяха извършени ремонти на музейните обекти, на стойност 3,4 млн.лева по ОП "Регионално развитие". Целта е да се представи Добруджа като регион, приютил в себе си множество култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.