1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал „Житената питка" ще се проведе в Стражица

Фестивал „Житената питка" ще се проведе в Стражица

Изложението ще се състои на 16 октомври

Община Стражица слага началото на нов празник, който ще бъде включен в общинския и областния културни календари - фестивалът „Житената питка". Проявата ще протече под мотото „Никой не е по-голям от хляба", като датата на провеждането й не е избрана случайно -16 октомври, когато се отбелязва Международният ден на хляба.

Символът на фестивала - житената питка, пък е заимстван от едноименната приказка на Ангел Каралийчев, който е родом от Стражица. Празникът има конкурсен характер и ще даде възможност фирми и производители на хляб и сладкарски изделия да се състезават със своята продукция. Желаещите фирми трябва да подадат документи за участие до 12 октомври в информационния център на община Стражица, предаде Дарик радио.

Изложението ще започне от 10:30 часа на централния площад, където ще има осигурени от общината щандове. Условието към участниците е да аранжират подхоящо своите павилиони. Ще бъдат изложени традиционни за българската трапеза хлебни и сладкарски изделия - погачи, краваи, баници, козунаци. При аранжирането на щанда следва да се пресъздадат чрез различни елементи народен обичай или местен празник, в който питката участва като символ. Технологичният процес на производството на хляб също може да се представи чрез подходяща презентация.

Жури от специалисти ще оценява изложените изделия напълно анонимно. Предвидени са награди за всички участници, като победителят ще получи 15 кг браншо. В празника ще се включат още зърнопроизводители и арендатори от региона. Предвиден е и дискусионен форум, в който производителите на зърно и хлебарите ще обсъждат актуални проблеми. Очаква се на празника да присъстват експерти от Министерство на земеделието и храните, от ДФ „Земеделие", браншовици от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Една от атракциите на изложението ще е гигантска питка с диаметър 1,20 м, около която ще са наредени 16 малки погачи, символизиращи датата 16 октомври, произведена от местния хлебозавод. Богата концертна програма на местни самодейни състави и много изненади ще съпътстват празника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.