1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивалът „Сурва” влиза в конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

Фестивалът „Сурва” влиза в конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

20-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник бе открито днес

Фестивалът „Сурва” влиза в конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Това стана ясно днес на дискусионния форум „Фестивал и туризъм”, с който официално е открито 20-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2011 в Перник, съобщиха от пресцентъра на общината.

В рамките на форума ще бъдат споделени добри практики и нови идеи за развитието на туризма в района. В дискусията участва зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който подкрепи идеята, че фестивалът е основният път за развитие на културния туризъм в Перник и се ангажира с политика за запазване на културно-историческото наследство. Почетен гост на дискусията бе и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри Ван Дер Кроон. По думите му, след като през 2008 г. Перник е бил избран за фестивална столица на Европа, сега е важно „Сурва” да запази традициите и обичаите на България.

Поздравителен адрес по повод събитието изпрати и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, който за пореден път потвърди „централното място на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” като културна атракция на национално ниво и част от Културния календар на страната”.

За официалния гала-спектакъл „20 пъти по-добри” ще пристигнат и президентът Георги Първанов, министърът на културата Вежди Рашидов, евродепутатът Кристиан Вигенин, посланици и народни представители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.