1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фолклорен празник на райската ябълка в село Хрищени

Фолклорен празник на райската ябълка в село Хрищени

Тази година беше организиран и базар на производители

Фолклорен празник на райската ябълка отбелязват жителите и гостите на най-голямото старозагорско село Хрищени, информира Дарик.

Празникът започна в 11 часа с молебен за здраве, отслужен от отец Николай, а след него тържествено бяха издигнати знамената на България, на Европейския съюз и на Хрищени. Местният флаг е със символа, направил селището световноизвестно - райската ябълка.

На площада пред читалището пяха известни изпълнители на народна музика, проведоха се конкурси за най-голям плод, най-щедра реколта, най-хубава ракия и др. Тази година беше организиран и базар на производители, чийто бизнес е в района с. Хрищени. Поздравления към жителите отправиха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и на Хрищени Радка Желева.

В Хрищени живеят около 2000-2200 души в 942 домакинства. Райският плод расте в повече от 140 къщи в с. Хрищени. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те година на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.

Гръцкото название на плода райска ябълка „диоспирос" в буквален превод означава „божествена храна". Плодът е много полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.