1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Генни инженери предлагат естествена светеща елха

Генни инженери предлагат естествена светеща елха

Гени от светулка и медуза ще накарат елхите да излъчват своя собствена светлина

Традицията за украсяване на коледно дръвче има многовековна история. През XVI век за целта използвали не елха, а ябълка, украсена с лакомства. По-късно била въведена традицията върху клончетата да се закачват цветни топки и играчки. Друг важен атрибут от коледната украса в средата на XIX век станали светлините – първоначално свещи, които по-късно били заменени от гирлянди с премигващи лампички.

Днес за тазгодишните Коледни празници и за предстоящите генните инженери предлагат нещо по-различно – естествена светеща елха, създадена чрез кръстоска на различни видове организми.

Идеята е на група генетици от университета Хартфордшир (University of Hertfordshire). Те измислили начин как с помощта на генното инженерство да накарат една обикновена елхичка да излъчва своя собствена светлина. За целта те възнамеряват да присадят на дръвчето два гена, взети от медуза и светулка. Единият от тях отговаря за производството на зелен флуоресцентен протеин, а другият – изработва фермента люцифераза.

Учените планират да заразят млади издънки с безобидна бактерия, която трябва да вкара в дръвчето необходимите гени, за да се включат те в ДНК-то на елхичката. След това с помощта на химическото вещество луциферин, добавено в почвата, в която расте дръвчето, ще бъде активиран фермента, длъжен, от своя страна, да „включи“ светещия протеин. В резултат на тези промени елхичката ще свети както в тъмнината, така и при дневна светлина, коментират специалистите, пише actualno.com.

Въпреки че звучи доста фантастично тази идея, учените се надяват да я осъществят безпроблемно, опирайки се на предишни подобни разработки. По-рано по подобен начин са били създавани светещи в тъмнината платове, картофи и дори животни – мишки и прасета.

Единственият проблем, който притеснява авторите на проекта, е цената, на която ще трябва да се продават коледните дръвчета. Тя никак не е скромна – 320 долара за бройка, което със сигурност не е по джоба на всекиго. Въпреки високата стойност на генно модифицираните елхи, инженерите предполагат, че ще има голямо търсене на дръвчетата. Ако това се потвърди, в бъдеще може да бъдат създадени светещи със своя светлина елхи в различни цветове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.