1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Гергьовден е!

Гергьовден е!

Свети Георги е повелител на овчарите и стадата

Гергьовден е! На днешната дата (6 май) почитаме паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци великомъченици за Христовата вяра в Източноправославната църква. На иконите светецът е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убита от него ламя. 

Според преданията той е римски войник християнин. Роден е в Кападокия в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия. Малкият Георги тръгва по стъпките на баща си и постъпва в армията, където се изявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. Разпределен е да служи в личната гвардия на император Диоклециан. Императорът издава едикт за преследване на християните, но Георги критикува решението на владетеля. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и екзекутиран като предател през 303 година. 

Тялото му е погребано в Лида, родното място на майка му. Малко след това Георги започва да се почита от християните като мъченик и заради чудесата, които е извършил. 

Едто от чудесата на Свети Георги се е случило в древната малоазийска област Пафлагония. Млад пафлагониец бил пленен от български бойници и пребърнат б слуга в дома на богат българин. Един ден, докато носил съд с вода, пафлагониецът изневиделица бил грабнат от Свети Георги и отнесен при родителите си в Пафлагония, където те отслужвали панахида за сина си, защото го мислили за мъртъв. Той е онзи малък човек, който носи кана с вода и е изобразяван на някои икони на светеца. 

В народните вярвания Свети Георги е повелител на стадата и овчарите. 

По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. Освен това не трябва да се дават млечни продукти назаем.

Задояването на овцата, която се е сдобила първа с агънце през годината също е част от обредността на Гергьовден. Тя се окичва с венец от къпина, здравец, глог и коприва, завързан с червен конец, като същия се поставя и на вратата на кошарата. Задояването се извършва от млада жена, която е във фертилна възраст, а първа от него, през кухи стебла от девесил, отпива млада жена, за да се раждат женски агънца. На менчето също се привързва цветна китка с червен конец.

В този ден от годината за първи път в дома се прави прясно сирене, но не се осолява, за да не секне млякото на овцете. То се закичва с чесън, коприва, бук и глог.

Съществено място в обредността на Гергьовден заемат зеленината, цветята и цъфналите клонки, които символично пренасят силата на природата върху хората и домашните животни. Затова къщите, стопанските помещения и градините посрещат празничното утро окичени с букови клонки, клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дръвче.

На този ден в земята се заравя първото червено яйце от предходния Великден, за да е плодородна нивата. Най-ранобудния от къщата притичва до поляната, за да набере коприва, с която след това шибва по ходилата всички у дома, за да не ги застига злото през цялата година.

В нощта срещу празника, преди да пропеят първи петли, хората се къпят в утринната роса за здраве, тъй като народните вярвания гласят, че по това време всичко е "повито с блага роса". В нея се къпят и жени, които вярват, че това ще им помогне да бъдат плодовити. Според друго народно вярване събраната и отнесена вкъщи гергьовденска роса притежава особена целебна сила. За да получат изцеление, болните се къпят в "лява вода" - мястото, на което реките завиват наляво.

На 6 май в България се отбелязва и Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др., като посрещат гости в домовете си. Честит празник! 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.