1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. ИАЛВ: Купувайте вина само от утвърдени търговци и винопроизводители

ИАЛВ: Купувайте вина само от утвърдени търговци и винопроизводители

От агенцията напомнят, че продажбата на наливно вино е забранена

Купувайте вина само от утвърдени търговци и винопроизводители. Риск за здравето е закупуването на вино и продукти от съмнителни търговски обекти. Такъв съвет отправят към потребителите от Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) по повод на предстоящите коледни и новогодишни празници. От агенцията напомнят, че продажбата на наливно вино е забранена.

В случай, че потребителят се усъмни в качеството на закупеното вино, ИАЛВ съветва да запазите касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта с пълно съдържание и да подадете сигнал до ИАЛВ на телефон: 02 9708 111 или на e-mail: sofia@eavw.com . ИАЛВ приема сигналите на гражданите, свързани с предлагането, произхода на продуктите, документацията и съдържанието и гарантира, че нарушителите ще бъдат санкционирани от компетентните и контролиращи органи на Република България, съгласно разпоредбите на националното законодателство.

От Агенцията по лозата и виното поясняват, че напитката от гроздов сок е добре позната и обичана от голям брой хора. С течение на годините, консумацията на вино става все по-популярна. Изборът на правилната бутилка вино, ако не познавате добре вината, може да бъде нещо като минно поле с този голям избор на разположение. Ако не знаете много за вината, не се подвеждайте по оферти или дизайн на бутилката, а по-добре отделете няколко минути в събиране на информация, която може да разшири възможностите за опит.

Когато търсите вина, отделете време за да прочетете етикетите, които съдържат голямо количество информация, като: година на производство; категорията на продукта (трапезно; регионално; качествено вино); съдържание на алкохол; реколта; производител или лицето което е извършило бутилирането; обем на опаковката, подчертават от ИАЛВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.