1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Избират за първи път Цар на виното в Голямо Асеново

Избират за първи път Цар на виното в Голямо Асеново

14 бяха участниците в конкурса за най-качествено и пивко вино

Дельо Желязков е първият Цар на виното в димитровградското село Голямо Асеново. За първи път там тази година на 1 февруари общинският съветник Митю Вълчев организира голям празник, посветен на Деня на лозаря- Трифон Зарезан. Той осигури и наградите за победителите, предаде dariknews.bg. 14 бяха участниците в конкурса за най-качествено и пивко вино, произведено в Голямо Асеново. За майстор бе обявен Дельо Желязков, който получи от организаторите пръскачка за награда. На второ място журито класира общинският съветник Желязко Радев, който се сдоби с нови лозарски ножици, като награда. Още две награди даде колегата му Митю Вълчев.

На същият ден Нанка Лакова спечели първа награда в конкурса за най-добро младо вино в категория червено вино и трета - за най-добро бяло в организираната надпревара в село Реселец, община Червен бряг. Инициативата се е провела по повод Трифон Зарезан, уточняват от пресцентъра на община Червен бряг.

Призът при белите вина също е спечелен от жена - Цонка Кузманова. Всички участници в конкурса са били винопроизводители от Реселец. Заявка за участие направиха 14 производители, като 11 от тях се състезаваха както с червено, така и с бяло вино. Те предадоха за дегустация произведените от тях вина на комисия от петима дегустатори. Вината са оценявани по тяхната бистрота, аромат и най-важно - вкус. Посетителите на празника също са имали възможността да опитат и да се насладят на реселешките вина. По наблюдение на журито, жените стават все по-активни и за пореден път спечелиха конкурса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.