1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Изложба на винени съдове поставя началото на тазгодишния празник „Дефиле на младото вино" в Пловдив

Изложба на винени съдове поставя началото на тазгодишния празник „Дефиле на младото вино" в Пловдив

Организаторите прогнозират да се изпият и продадат близо 4 тона вино

Изложба на винени съдове поставя началото на тазгодишния празник „Дефиле на младото вино", съобщи председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев, цитиран от Дарик.

Експозицията „От Дионис до Трифон Зарезан" се открива във вторник в Етнографския музей. На 25 ноември от 18 часа в Културен център „Тракарт" е предпразничната вечер „Тракия и виното". Археологът проф. Николай Овчаров ще изнесе лекция на тема „Траките, българите и виното" и ще бъде прожектиран филмът „Слънчевото вино на траките".

Официалното откриване на винения фестивал е на 26 ноември - събота, на лапидариума в Стария град, а закриването - на следващия ден. Организаторите прогнозират да се изпият и продадат близо 4 тона вино. Тази година участват 17 винарски изби, като за пръв път ще се включи Castrum Winery от с. Труд. Във всяка от къщите ще има и ястия и мезета. Къщите в Стария град, които ще отворят врати за посетителите на изложението, са Балабановата къща, „Хиндлиян", Етнографския музей, „Георгиади", галерия „Златю Бояджиев".

В празничната програма ще участват ансамбъл „Тракия", хор „Евмолпея", театърът на Чарли, клуб „Класическа китара", група за стари градски песни и др. За пръв път тази година на празника ще дефилират пловдивски художници, които ще рисуват с винени продукти и ще оценяват щандовете на различните изби.

Билетите са по 3 лв. за посещение на всички винарски къщи или 1 лев за една от къщите. Пропуските важат и за двата дни.

Събитието се организира от Съвета по туризъм, в партньорство с община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, Асоциацията на българските винари, Европейски рицарски орден на виното - Консулат България и медийната подкрепа на Дарик.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.