1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кюстендилска пролет в деня на пролетното равноденствие

Кюстендилска пролет в деня на пролетното равноденствие

Празникът на пролетта се отбелязва от 1966-та година

Тази година Празникът „Кюстендилска пролет“, включва  предаване на  символите на града и короната между Мис „Пролет 2018-та“ и Мис “Пролет 2019“. Победител в конкурса е 17-годишната Снежана Панова, от 11 клас на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва, младостта и новата надежда.

Сред официалните гости е потвърдено и участието на президента на Републиката Румен Радев.

За трета година в местността „Хисарлъка” от 13:00 часа ще стартира програмата на новоизградената сцена, част от Късноантичната и средновековна крепост, със специалното участие на носителката на 5 награди от „Пирин фолк”- Сандански за 2018 г., Цвети Веселинова и местни танцови състави.

От 15:00 часа гражданите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се насладят на Професионален духов оркестър, Кюстендил и Джаз бенд към НМУ  „Любомир Пипков”-София.

Автор: Ваня Манолова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.