Красота и надежда се срещат на 21 март в Кюстендил

Празникът на пролетта се отбелязва от 1966-та година

Тази година Празникът „Кюстендилска пролет“, на 21 март, включва  предаване на  символите на града и короната между Мис „Пролет 2018-та“ и Мис “Пролет 2019“. Победител в конкурса е 17-годишната Снежана Панова, от 11 клас на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка ”Кюстендилска пролет”, която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва, младостта и новата надежда.

Сред официалните гости е потвърдено и участието на президента на Републиката Румен Радев. Тържеството ще започне с водосвет на Площад "Велбъжд", а от 13:00 часа на новоизградената сцена в Парк “Хисарлъка“, част от Късноантична и Средновековна крепост, ще пеят и танцуват  победителите  в най-големите национални фолклорни състави и местни изпълнители, потвърдиха специално за Агро ТВ от общината.

Традицията за  тържественото отбелязване на този празник в Кюстендил датира от 1966 година и се свързва с надеждата за  обновление на хората и всички творения в началото на пролетта.

Автор: Ваня Манолова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.