1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кукери ще гонят злите сили в Бургас

Кукери ще гонят злите сили в Бургас

Традицията се спазва от 1972 година

Кукери ще прогонят злите сили в Бургас, тази неделя. Местните жители с подкрепата на читалище "Паисий Хилендарски 1928" организират за пореден път кукерски игри. Традицията се спазва от 1972 година.

В кукерската група участват около 100 души на възраст от 6 до 35 години. Основната група е от мъже облечени с кози кожи, на кръста имат закачени звънци. Персонажите са свързани с различните трудови дейности - бръснар, ваксаджия, мечкар с мечка, цар, медицинска сестра, поп, циганка. Автентичните костюми са изработени от самите участници.

Колективът е участвал четири пъти на Международния фестивал за маскарадни игри в Перник, гостувал е на празници в Калофер, Веселиново, Средец и във много селища в района на Бургас. Автентично съхраненото фолклорно наследство, пресъздадено с високо художествено майсторство прави кукерският състав желан гост във всеки български дом.

На 20 февруари в 8.30 часа всички участници ще се съберат в двора на "Царя" на ул. "Балкан" № 17. Той ще ги посрещне с трапеза и от там ще започне ритуалното обхождане на селището от кукерската дружина.В 16.30 часа "Царят" ще насочи ритмично звънтящото шествие към мястото за посев - двора на Професионална гимназия по Корабостроене.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.