1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Магистрални полицаи от СДВР разкриха нередовни превозвачи на животни

Магистрални полицаи от СДВР разкриха нередовни превозвачи на животни

Съвместните проверки на икономическа полиция, ОДБХ-София град и НАП в магазини за хранителни стоки и пазари ще продължат и след Великден

Магистрални полицаи от СДВР разкриха нередовни превозвачи на животни, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията на столичните полицаи е продължение на предприетия строг контрол на предлаганите хранителни продукти преди великденските празници.

Вчера, 10 април, около обяд на автомагистрала „Тракия” автопатрул спрял за проверка товарен „Форд Транзит”, шофиран от 24-годишния П. А. Оказало се, че бусът превозва 80 кокошки, а мъжът не могъл да представи документ за превоз на животните. След доклад в оперативната дежурна част, товарният автомобил и шофьорът са придружени до Областната дирекция по безопасност на храните, където е съставен акт на нарушителя. П. А. представил непопълнено ветеринарно-медицинско свидетелство за транспортиране на животни, издадено от лекар от Долна баня. Негов колега – И. С. на 30 години бил засечен на „Околовръстен път” до автокъща. Той шофирал лек автомобил „Фолксваген Джета”, в който били натоварени 125 кокошки носачки без ветеринарно-медицинско свидетелство. Представител на Областната дирекция по безопасност на храните-София град е съставил акт на нарушителя.

Отново вчера служители на „Икономическа полиция” на СДВР, заедно с представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите, проведоха акция на Женски пазар. Проверени са шест търговски обекта, предлагащи месни продукти, козунаци и яйца. Във всички магазини за месо и продукти са констатирани нарушения на Закона за ветеринарното дело. За иззетото агнешко месо (18 агнета) без документи за произход, на управителя е наложена глоба от 5000 лева.

Установено е, че животните били заклани в нерегламентирана кланица извън София. В два от магазините проверяващите се натъкнали на драстични нарушения в хигиената – месото се съхранявало на земята, извън хладилниците. Стопаните на обектите не ползвали и необходимите препарати за почистване, за което отнесли глоби от 1000 лева. Представителите на НАП установили, че в един от обектите липсва фискален апарат и управителят е глобен с 5000 лева. В други два магазина е констатирана голяма разлика в паричната сума на касата на обекта и фискализираната. Недобросъвестните търговци също са санкционирани с актове за административни нарушения.

Съвместните проверки на икономическа полиция, Областната дирекция по безопасност на храните-София град и Национална агенция по приходите в магазини за хранителни стоки и пазари ще продължат и след Великден, уточниха от СДВР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.