Местни рецепти за козунак в село Логодаж и как се прави великденски хляб – кукулник

Как жителите спазват великденските традиции

За да разкажем за Великден и традициите около големия християнски празник, гостуваме в благоевградското село Логодаж. Домашни козунаци, сладки, кукулник и разбира се - домашно агнешко, присъстват на почти всяка трапеза. За местните, обаче, най-важен е символът на Великден – червеното яйце - и автентичния начин за боядисването му с корени от брош.

Веселина Бойчева:

В четвъртоко се накопа брож рано даже от сутринта да ги вапцаме яйцата рано, преди слънце. За мене великденското яйце е само червено. Нема жълто, нема зелено – това е. Само червено!“

След дългия пост, на който единственото сладко нещо, което може да се консумира, са сушените плодове, ще бъдат замесени великденските сладки.

Гуна Грозданова:

„Брашно, захар солчица малко, водичка и яйца. Забъркваш, разрязваш ги, слагаш във фурната и ги изпичаш. Така майка ми едно време ги правеше и и ние си правиме за Великден.“

Божурка Треновска:

С празни ръце не се ходи – аз сутринта станах рано, замесих питката с брашно, с маичка малко и с лимонадка и я изпеках.“

Гостуването ни в Логодаж продължава – време е да разберем за тънкостите около приготвянето на домашните козунаци.

Мария Тунтева:

„Това е тестото за козунака- рецептата я знам откак се помня. Мойта майка правеше за Великден козунаци, и свекървата правеше - един килограм брашно, пет яйца, 300 грама захар, 250 милилитра прясно млеко и мас. Маста не я сипвам вътре, а като почна да я меся. Омесва се тестото и се оставя да втаса много добре... обемът трябва да се удвои....Разделя се тестото на плитки ...От килограм стават две плитки. Трябват ни три. Плете се като плитки на коса. После се намазва съда, в който ще бъде поставен козунакът, с олио. Поставя се вътре козунакът, за да втаса. Това втасване също е бавничко. Когато се напълни целият съд, означава, че е втасал козунакът. Тогава разбивам едно яйце с олио и го намазвам (козунака). Отгоре слагам сусам и захар задължително и тогава вече се пече. Тънкостта е да се внимава да не се прегори, защото това тесто много бързо изгаря. Аз ако го сложа на печка на дърва, никога не бих го изпекла. На ток знам точно колко минути, за да може да се изпече.

А баба Гуна Грозданова ще ни приготви кулинарния шедьовър, наречен кукулник. Това е великденски хляб, който е присъствал на трапезите в миналото. В Логодаж още пазят традицията за приготвянето му жива.

Гуна Грозданова:

„Са приготвяме кукулниците. Омесваме на колаченца и ще сложиме яйца в него и ще се изпекат и яйцата и после се дава на децата. Като втаса и се пече. Ние от деца си го правим, а сега го правим за нашите внуци, правнуци за Великден.“

Разбира се, Великден не може и без агнешко. Рецептите са много, но лесни.

Гуна Грозданова:

„С много зарзават, домати, кромид, чушчици, а кога е печено, само печено. Радост, чекаш децата да ти дойдат, внуци, правнуци. Много добре е. Много ни е кеф като кажат, че е Великден и да идеме на църква.“

И нека на този ден всички да сме по-смирени, да раздаваме добро и да се обичаме. А бабите от село Логодаж отправят пожелание за здраве и късмет към всички българи!

Автор: Светлин Кърпачев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.