1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Министър Греков: Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама

Министър Греков: Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама

Снимка:

В новата лозарска програма е предвидена специална мярка

„От месец март ще започне приемът на заявления по новата Национална програма за подпомагате на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 година”. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на традиционното зарязване на лозята в Сухиндол. Той допълни, че средствата по Програмата са 260 млн. лв. „Министерството на земеделието и храните отделя специално внимание на този сектор. Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама, за да успеем да завоюваме нови пазари”, подчерта проф. Греков.

В Програмата има специална мярка за популяризиране на български вина в трети страни. Освен това, в нея са заложени средства и за преструктуриране на лозя, за събиране на реколта на зелено и за инвестиции.

Министър Греков допълни, че гроздо- и винопроизводителите ще имат възможност да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. „Акцент в нея са малките ферми, така че ще стимулираме производството и на бутикови вина”, подчерта той.

Министърът посочи, че през миналата година са произведени 175 хил. т вино, от които са изнесени над 159 хил. т.

Проф. Димитър Греков се включи и в традиционното шествие за празника. На събитието присъстваха областият управител на Велико Търново инж. Георги  Рачев и кметът на град Сухиндол Пламен Чернев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.