1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Много от търговците на цветя във Варна ще продават цяла нощ преди празничния 8 март

Много от търговците на цветя във Варна ще продават цяла нощ преди празничния 8 март

Повечето цветя, които се предлагат по пазарите, са вносни

Много от търговците на цветя по пазарите във Варна ще продават цяла нощ преди празничния 8 март. Някои от клиентите купуват китки и букети за деня на жената от днес. Други са оставили пазаруването за тази нощ или утре, предаде Дарик.

Червената роза, която по традиция е най-предпочитаното цвете за 8 март, тези дни се продава за 4 лева. Другият често купуван вид - карамфилът, се търгува за 80 стотинки стръка. Фрезията върви по 1,50 лева, а лалето върви по 2 лева.

По пазарите се предлагат и букети за по 40-50 лева. Като акцент в някои от тях се забелязва ванда - вид орхидея, която цъфти в ефектни цветове. Очаква се обаче утре цените да се вдигнат, което е често срещана практика сред търговците. От борсите вдигат цените - така продавачите се оправдаха за по-скъпите цветя около 8 март, 24 май и 15 септември.

Повечето цветя, които се предлагат по пазарите във Варна, са вносни. Китките пристигат от Холандия, Турция, Еквадор и дори от Тайланд. Голям шанс да изберете българското имате само, ако купите фрезия, зюмбюл и кокичета, споделят цветарите.

За 8 март да не се подаряват холандски лалета, призоваха тези дни от гражданското сдружение "Природата за хората". Поводът бе позицията на холандците срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство /група от 25 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си/.

Антихоландски бойкот сред търговците на най-големия цветен пазар във Варна - този на Катедралата, не се забелязва. На варненските сергии за цветя лалетата са предимно холандски, или отгледани у нас, но от луковици от Ниската земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.