1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. На 2 февруари е Сретение Господне и Петльовден

На 2 февруари е Сретение Господне и Петльовден

Подготовката за Петльовден започва сравнително рано

На 2 февруари се чества Сретение Господне. Той е един от 12-те големи празници в годината, но и един от четирите, посветени на Божията майка. Сретение Господне е известен и като Зимна Богородица. 

На този ден се възпоменава описаното от евангелист Лука посрещане на младенеца Иисус от праведника Симеон. Тогава се навършват 40 дни от раждането на Божия син. Според Мойсеевия закон всяко първородно момче трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога след навършването на 40 дни от рождението му. Майка му трябва да принесе в жертва на Бога агне или два гълъба, ако е бедна. Затова Дева Мария донесла младенеца в Йерусалимския храм и принесла в жертва два гълъба. Така от онези древни времена до днес е останал обичаят на 40-ия ден от раждането си децата да бъдат въвеждани в храма Господен, за да бъдат благословени, а на майката да бъде прочетена специална молитва. 

2 февруари е също и български народен празник - ПетльовденСпоред народния календар, Петльовден е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. Забранено е да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Не се правят годежи и сватби.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Подготовката за Петльовден започва сравнително рано. Още от есента се определя един петел за “баща”, и втори за петльовден. Петелът-курбан се коли на дървотника от майката на момчето; жените, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да се сдобият с момче, "но която няма момче не си коли петела, ами го носи дето има момчета, там да й го заколят"; с кръвта, се опръсква навсякъде; главата на заклания петел, заедно с краката, се хвърлят на покрива на къщата, като се изричат специални заклинания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.