1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. На 5 януари отбелязваме Зимен Кръстовден

На 5 януари отбелязваме Зимен Кръстовден

Празникът затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември

На 5 януари се отбелязва Попова Коледа или Зимен Кръстовден, като този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември. "Мръсни" или "некръстни" се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщене.

5 януари е известен в народния календар и като Кръста, Водокръст или Водокръщи. Тогава се слага край на космическия хаос и злите сили, бродещи по земята в некръстното време, със силата на светената вода и кръста.

На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

На следващия ден - 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината. Обредната трапеза на Кръстовден е постна. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.