1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. На 8 ноември се навършват 130 години от създаването на Ветеринарномедицинската служба у нас

На 8 ноември се навършват 130 години от създаването на Ветеринарномедицинската служба у нас

Днес тя е на подчинение на МЗХ, а функциите ѝ непрекъснато се разширяват

На 8 ноември се навършват 130 години от създаването на Ветеринарномедицинската служба у нас.

Службата е създадена като ветеринарна част в състава на Гражданската санитарна (медицинска) част. Днес тя е на подчинение на МЗХ, а функциите ѝ непрекъснато се разширяват. Сред тях например е контрол на здравеопазването при отглеждането на животни, добива и съхраняването на зародишни продукти, пускането на пазара, търговията, обмена и транспортирането на животни и зародишни продукти. 

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) има важна роля в сферата на отглеждането на животните у нас, както разбира се и за безопасността на храните.

Преди Освобождението у нас липсват квалифицирани специалисти по ветеринарна медицина. Основите полагат руски ветеринари, които остават в България след войната по покана на българското правителство. През 1881 година Иван Нейман е назначен за Главен ветеринар на Княжеството и първата му задача е да основе военна ветеринарна служба. Той разработва законопроект, а на 9 ноември 1882 година с указ на княз Батенберг се създава и предшественикът на днешната НВМС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.