1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Над 50 вида козунаци по магазините в Добричко на цени от 2,20 до 10 лв.

Над 50 вида козунаци по магазините в Добричко на цени от 2,20 до 10 лв.

Козунаци с неизвестен произход или внесени от Румъния се пласират по малките населени места

Над 50 вида козунаци могат да се открият по борси и търговски вериги в Добричка област. Някои от тях са произведени от неизвестни фирми, предупреди председателят на Областния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричко. За потребителя става все по-трудно да открие качественото изделие, без което великденската трапеза е немислима.

През последните 4–5 години пазарът в Североизточна България се залива от козунаци, внесени от Румъния, Италия или с неизвестен произход. Така наречените доставчици ходят от врата на врата по малки и трудно достъпни населени места, за да пласират стоката си в дните преди Великден. Козунаци от по 1 кг от съседна Румъния, пълни с червен, зелен локум и ядки, се търгуват в региона за 7–8 лева. Съветът на хлебаря Тошко Няголов е да си купуваме козунаци родно производство от проверени фирми. В противен случай празникът може да бъде помрачен от некачествено изделие.

Съмнителни са и козунаците на цени от 1,40–1,50 за разфасовка от 500 грама, допълни още Т. Няголов. Калкулациите на браншовика, който изработва и предлага хляб и сладкарски изделия вече 19 години, показват съвсем други цени. Утвърдените на пазара фирми продават обикновен козунак на цени от 2,20–2,50 лв. за 500 грама. По-високата цена от 5, 6 или 7 лева е за обредните хлябове с различни видове пълнеж – локум, стафиди, захаросани плодове, шоколад. Грамажът на изделията също може да е различен – от 0,250 до 1 кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.