1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Навършват се 77 години от създаването на организацията за защита на населението

Навършват се 77 години от създаването на организацията за защита на населението

Отбелязването на празника и почит към Свети Пророк Илия е организирано за утре (19 юли) от 14.00 часа

Навършват се 77 години от създаването на организацията за защита на населението, а в утрешния ден служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще отбележат празника и ще почетат Пророк Свети Илия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Указ № 310, който утвърждава Наредба-закон за противовъздушна и химическа защита на населението в Царство България, е приет на 18 юли 1936 година. С този акт се регламентират въпросите по устройството на противовъздушната и химическата защита (ПВХЗ), както и дейността на различни държавни органи и гражданските задължения.

През годините организацията за защита на населението претърпява различни структурни промени, като от януари 2011 г. държавната политика в борбата с пожарите, бедствията и извънредните ситуации се изпълнява от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Отбелязването на празника и почит към Свети Пророк Илия е организирано за утре (19 юли) от 14.00 часа. По традиция ще бъде отслужен водосвет за здраве на огнеборците и спасителите. Непосредствено след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред Мемориала на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. За да отбележат двата празнични дни ръководството на дирекцията ще проведе срещи с бивши служители, пожарникари и спасители, изграждали през годините системата за защита на населението.

Празникът е повод европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева да поздрави българските пожарникари и спасители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.