1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Николай Кръстанов от Пожарево с първа награда за домашно приготвено овче кисело мляко

Николай Кръстанов от Пожарево с първа награда за домашно приготвено овче кисело мляко

Снимка:

Отличието беше връчено по време на Националния празник на киселото мляко в Трън

Земеделският производител и животновъд с най-голямото стадо от 800 овце в Софийска област, Николай Кръстанов от с. Пожарево, община Божурище, взе едната от двете първи награди за домашно произведено овче кисело мляко на Националния празник на киселото мляко в Трън. Четирите големи глинени съда със заквасеното и приготвено по традиционната рецепта на българина в домашни условия овче кисело мляко, които беше донесъл за дегустация на празника, се изпразниха за отрицателно време. Всички питаха каква е тайната на вкусния бял елексир. Отговорът на Кръстанов беше „истинската, автентична суровина на суровото овче мляко, добито от гледани пасищно и със собствено произведени фуражи животни, автентична родна закваска” и много труд с преодолени преди всичко със собствини усилия проблеми. А те са не един и два.

За АGRO.BG Кръстанов заяви, че като член на Управителния съвет на Националната овцевъдна асоциация е поставял многократно наболелите за разрешаване проблеми пред отговорните институции у нас. Желанията на колегите му от браншовата организация, а и на всички малки и средни животновъди у нас, е да им се даде най-после възможност чрез реално работеща Наредба 26, регламентираща директните продажби от техните ферми, да предлагат на родния потребител автентични български млечни продукти. Така родните потребители ще се хранят здравословно с доказани с качеството си млечни продукти, а животновъдите ни ще получат реално възнаграждение и удовлетворение от своя труд, беше изразената позиция на Николай Кръстанов на празника в Трън.

След като благодари за наградата, той призова хората да търсят българските млека и млечни продукти, произведени във фермите на родните дребни и средни животновъди. На тях държавата е все още длъжник, но дано с новата политика и новия програмен период управляващите земеделието ни създадат равнопоставеност в подпомагането на браншовете и ръководещите ги организации, изрази надеждата си пред АGRO.BG земеделският производител Николай Кръстанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.