1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Около 200 мъже влязоха в студените води на Тунджа за традиционното хоро на Богоявление

Около 200 мъже влязоха в студените води на Тунджа за традиционното хоро на Богоявление

Ритуалът е уникален за страната

На 6 януари в Калофер е голям празник – на този ден в града е роден българският революционер Христо Ботев, по стар стил посрещаме Коледа, а мъжете се хвърлят в ледените води на Тунджа, за да извадят кръста за Богоявление.

В града има и една друга традиция, която събира мъжете не само от региона, а и дори от Варна, Свищов, Карлово и Пловдив. Тя се нарича "мъжко хоро" - хванати за ръце мъжете пеят и играят хоро в Тунджа. Този ритуал е уникален за страната, а начело тази година застана кметът на Калофер Румен Стоянов.

Във водите влязоха оркестър от гайдари и тъпанджии, а мъжете играха в продължение на половин час преди свещениците да отслужат Богоявленския водосвет. Те танцуваха в предварително завирените води на река Тунджа в близост до църквата "Св. Архангел".

Тази година в Тунджа играха над 200 мъже, голяма част от тях бяха облечени в носии, пише БТА. Традицията в града е независимо кой извади кръста, свещениците да го дадат на най-малкия участник в хорото. Тази година това е деветгодишният Иван Делев. Детето коментира, че водата е била ледена, но и вълнението е голямо, така че не му е било студено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.