1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Отбелязваме 250 години от съществуването на ветеринарната професия

Отбелязваме 250 години от съществуването на ветеринарната професия

Ветеринарите носят отговорност за здравето на животните и хранителните кризи в Европа през последните 20 години

Тази година отбелязваме 250  години от съществуването на ветеринарната професия. По този повод Генералната дирекция „Защита на здравето и потребителите” към Европейската комисия (DG SANCO) и Световната организация за здравеопазване при животните (СОЗЖ) обединяват сили, за да организират поредица от събития в чест на годишнината, както и да представят и подчертаят разнообразната дейност на ветеринарите по света. Тяхното партньорство започва с разпространяването на шест видеоклипа, популяризиращи професията сред обществеността.

По време на Световната година на ветеринарната професия - 2011, ветеринарни институции ще организират национални събития за повишаване на обществената информираност относно важността на тяхната професия, както и с напомняне, че ветеринарите помагат на човечеството от 250 години. По този повод ГД „Здравеопазване и защита на потребителите“ и СОЗЖ решиха да обединят сили с цел да подчертаят широката и разнообразна роля, която ветеринарите имат в ежедневието ни.

За хранителната верига, Бернард Ван Гьотем - заместник-генерален директор на ГД „Здравеопазване и защита на потребителите“, споделя: „Световната ветеринарна година е възможност да се подчертае значението, което Европейската комисия отдава на ветеринарната професия и приноса й за обществото: да се гарантира доверието не само на потребителите в Европа, но  и по целия свят. Ветеринарите носят отговорност за здравето на животните и хранителните кризи в Европа през последните 20 години и е редно да имаме предвид ключовата им роля в опазването на хранителната верига, както сега, така и за бъдещите поколения.”

Откриващата церемония ще се проведе на 24 януари в страната, където е родена професията. Първото ветеринарно училище в света е открито в Лион, Франция през 1761 г., по идея на френския ветеринар Клод Буржела. Европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали е поканен да държи реч на събитието, което ще се проведе във Версай.

Сред проявите ще има симпозиуми, конференци и сесия посветена на раждането на ветеринарната професия. Пълният календар на събитията е достъпен на уебсайта на Vet 2011.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.