Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница
Днес Православната църква отбелязва Неделя Месопусна или Месни Заговезни - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости и първият църковен празник, свързан с настъпването на пролетта. Отбелязва се 8 седмици преди Великден.
На този ден службата в църквите напомня за Страшния съд и Второто пришествие.
Според народната традиция на Месни Заговезни младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря, като им носят дарове - варена кокошка, обреден хляб и вино. Семейството се събира на трапезата и заговява (пости) с месни продукти. Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца.Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината - Великденските.