Първи фолклорен събор на теснолинейката

Участие ще вземат над 200 самодейци от цялата страна

Първи национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни” ще се проведе днес край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово.

Целта е да се привлече общественият интерес към каузата за опазване, популяризиране и развитие на теснолинейката като туристическа забележителност и национално богатство – гръбнак на туризма в този  край.

Участие ще вземат над 200 самодейци от цялата страна, разделени в 22 колектива и самостоятелни изпълнители.

Официалното откриване ще започне в 12:30 часа. В 11:10 ще има презентация и дегустиране на традиционни якорудски ястия, тъй като мероприятието се провежда на територията на Община Якоруда. По време на събитието, което ще продължи до 20 ч. вечерта, всеки гост ще може да се докосне до местни продукти – сладка, мед, млечни продукти, боб, билки и други, да похапне вкусна родопска якорудска скара и да си вземе сувенири за спомен.

От 15:15 ч. ще започне празничният концерт на младия изпълнител на македонски песни Борис Коцаков, известен в региона и страната. Самодейците ще се изявят в три части – от 13:00 до 15:00, от 16:30 до 18:30 и от 18:40 до 19:40 ч.