1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Петковден е!

Петковден е!

Празникът бележи края на земеделските работи

Днес е Петковден! Църквата почита паметта и делото на Света преподобна Параскева, считана за закрилник на дома и семейството. 

Света Параскева е наричана от нашия народ още и Петка Българска, защото в превод името и значи "петък". Родена е в българско семейство в град Епиват в Източна Тракия. Още като млада избира да даде живота си в служба на Бога. Раздава имуществото си на бедните и заминава в отшелничество в пустинята в Палестина. След години се връща в родината си и прекарва остатъка от живота си в манастир. 

След смъртта и мощите на светицата вършат множество чудеса и носят изцеление на болните. През вековете те са съхранявани в Търново, Видин, Белград и Истанбул. Днес мощите на Света Петка почиват в град Яш в Северна Румъния.  Житието на светицата е подробно описано от патриарх Евтимий. 

Празникът е наричан още Зимен Петковден. Бележи края на земеделските работи и настъпването на зимата. Дните от Петковден до Димитровден се наричат "мръсни". Според народните вярвания в този период са забранени шумните веселби и не бива да се шие. 

АГРО БГ честити празника на всички именици!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.